Стабільно важко: Індекс Свобод і Можливостей Підприємництва України ІІ квартал 2017

У II кварталі ц.р., який можна вважати завершальним для ділового сезону 2016/2017, підприємці оцінили Індекс свобод і можливостей підприємництва України у «-2,29».

Індекс II кварталу 2017р. просів на 15 пунктів, майже зрівнявшись з показником річної давності (червень 2016р – «-2,49»). На початку ділового сезону 2016/2017 український бізнес мав певні сподівання, наприкінці – він так і не отримав їх підтвердження. 

Експертам ІСБ знову доводиться констатувати, що держава явно не встигає за потребами власного підприємницького середовища. Залишаючись стабільно незадоволеним від якості інституційних реформ, український бізнес щоразу все критичніше оцінює фактори, які заважають йому рухатися вперед, - низьку інформованість про умови діяльності на міжнародних ринках в умовах Асоціації з ЄС, відсутність ефективних комунікацій влади з бізнесом на національному і, особливо, на місцевому рівнях, «непроглядну» ситуацію з доступом до фінансових інструментів тощо. 

Невдоволення підприємців – це ніщо інше, як закономірні вимоги вітчизняного бізнесу до влади. Влада грає в стратегію і приймає для цього багато рішень, але недооцінює значимість тактики – маленьких і відчутних win-win для переважної більшості МСБ. Дисбаланс між зовнішніми викликами і внутрішнім попитом на умови розвитку бізнесу в Україні видно неозброєним оком. Цікаво, що незважаючи на те, що II квартал був багатим на позитивні для України події історичного масштабу (безвіз, Євробачення, Експортна стратегія тощо), це не вплинуло на критичність позиції вітчизняних підприємців – схоже, бізнес демонструє все холоднішу прагматичність і все менше реагує на «гарні картинки». 

У II кварталі 2017р. найбільш вагомими складовими Індексу стали:

Найнижчі показники: 
1. Використання кредитних ресурсів (-4,32); 
2. Ефективність судової системи (-4,01); 
3. Очікування щодо платоспроможності внутрішнього ринку (-4,00); 
4. Рівень підтримки з боку держави (-3,99);
5. Корупція, рейдерство (-3,97).

Найвищі показники: 
1. Простота реєстрації бізнесу (+2,56); 
2. Використання інноваційних технологій та сучасних засобів виробництва (+1,25);
3. Освіченість та компетентність персоналу (+1,00); 
4. Використання маркетингових інструментів (+0,67); 
5. Використання інформаційних та комунікаційних технологій (-1,16).

Довідкова інформація: 
«Індекс свобод і можливостей підприємництва України» започаткований та реалізується Інститутом Свобод Бізнесу – українською ГО, яка працює, починаючи з 2002р. Індекс, партнерами якого є низка відомих компаній та ГО, реалізується за підтримки Громадських Рад МЕРТ і ДРС. Методика формування Індексу - опитування українських підприємців через сайт ІСБ, Facebook та е-анкетування. Індекс формується з 25 факторів - 5 блоків по 5 запитань в кожному. Учасниками опитування 2 кварталу стало 214 осіб. 

Повна версія Індексу у II кварталі 2017р. - ibf.com.ua/wp-content/uploads/2017/06/Indeks-2-kv-2017.compressed.pdf 

Результати усіх опитувань Індексуibf.com.ua/indeks-svobod-i-mozhlyvostej-pidpryyemnytstva-v-ukrayini/

Наступне опитування Індексу буде проведене у вересні.

Дата публикации: 29.06.2017
Комментарии:

Необходимо авторизоваться

5,00
1
2
3
4
5
3 оценки
Авторизация/Регистрация
arrow_back
RU
visibility1016
share
close
thumb_up1
Нравится новость