Фото - ТОВ
play_arrow
Смотреть
39020

ТОВ "Вільна Енергія ІФ"

Утилізації побутових відходів з отриманням енергоносіїв

Украина, Ивано-Франковская область
Отрасль: Энергетика
Стадия проекта: Готов прототип или продукт

Дата последнего изменения: 10.03.2021
На страницу владельца
2
equalizer из 2000
help
Рассчитывается по оценкам и заполненности проекта (подробнее о рейтингах)
Моя оценка
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Средняя оценка:
 

Идея

Екологічна повна утилізації твердих побутових відходів з отриманням теплової енергії, енергетичного газу та електроенергії.

Текущее состояние

Проект передбачає будівництво енергетичного комплексу, що здатний здійснювати повний цикл процесів збору та сортування сміття, підготовку, подальшу переробку і утилізацію відходів. На даному етапі ми здобули практичний роботи з виготовлення і застосування обладнання по підготовці сировини (сортування, пресування, просушування). Було виготовлено на замовлення підприємств з різних міст України кілька сортувальних ліній, гідравлічних пресів, сушарок, обладнання для підготовки вторинної сировини.
Водночас, згідно нашого патенту на корисну модель «Енергетична газогенераторна установка для утилізації ТПВ», ми виготовили і випробували демонстраційну модель газогенераторної установки, що призначена для переробки залишків від сортування відходів на синтез газ. Було проведено ряд досліджень щодо безпеки газогенераторної установки та викидів з неї. Є позитивні висновки про відповідність її нормативним актам з питань охорони праці та охорони навколишнього середовища. Інститут газу Національної Академії наук України провів аналіз газової суміші, отримуваної з газогенераторної установки та визначив її склад. Також, державна санітарно епідеміологічна експертиза показала, що газогенератор відповідає вимогам безпеки для життя і здоров’я людини. Аналіз шкідливих викидів в атмосферу показав, що викиди з газогенераторної установки в повітря є мінімальними і відповідають Європейським нормативам.

Рынок

Як основного споживача кінцевого продукту - електроенергії розглядаємо новий ринок електричної енергії в Україні, що передбачає можливість купівлі-продажу електроенергії на аукціоні, вільно обирати контрагентів, укладати договори у довільній формі та за домовленістю.

Зацікавленим споживачем енергетичного комплексу буде територіальна громада, яка на своїй території зможе вирішити питання з утилізацією відходів та отримає дешеві енергоносії. Якщо застосувати нашу технологію на виробничих підприємствах, то можна отримати замкнутий цикл виробництва, що значно скоротить витрати і забезпечить підприємство енергоресурсами.
Ринок енергетичної утилізації відходів в Україні практично відсутній, тому в нас є великий потенціал впровадження енергетичного комплексу в будь-якому місті чи громаді. Якщо взяти невелике місто чи підприємство, то енергетичний комплекс утилізації відходів може забезпечити його повністю енергоносіями і вирішити питання відходів.

Проблема или Возможность

Щорічно в Україні утворюється 10-13 млн. тон побутових відходів. Традиційно майже всі відходи вивозяться загальною масою на полігони та стихійні звалища, де гниють не один десяток років. Переважна більшість полігонів працює в режимі перевантаження, тобто з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів. У 2017 році затверджена Національна стратегія поводження з відходами, яка говорить , що обсяг захоронения твердих побутових відходів на сміттєвих полігонах повинен скоротитися з 95% (у 2016 році) до 50% в 2023 році і до 30% в 2030 році. На даний час повторне перероблення та спалювання відходів загалом не перевищує 7 %. Така ситуація обумовлює необхідність реформування і розвитку управління відходами. Досвід передових країн світу свідчить, що в системі управління відходами необхідно зробити домінуючим напрямком спорудження сучасних об’єктів інфраструктури, які б забезпечували оброблення та утилізацію відходів, включати заводи з переробки ТПВ, місцеві електростанції, заводи, що працюють на теплі в результаті спалювання відходів, цехи брикетування та ін.
Водночас йдеться про енергетичну утилізацію побутових відходів з високою продуктивністю і дешевизною. Отримання альтернативних енергоносіїв є актуальним та перспективним напрямком для енергетичної безпеки країни.

Решение (Продукт или Услуга)

Енергетичний комплекс призначений для повної переробки муніципальних відходів, використовуючи комплексний підхід, включає всі стадії переробки побутових відходів та біомаси.
Робота комплексу передбачає забирати всі відходи з міста, відділяти та реалізовувати для подальшої переробки відновлювальну сировину, а те, що залишиться (хвости від сортування) переробити в синтез газ, а дальше в енергоносії. В його основі стоїть нова інноваційна технологія - зворотна газифікація, яка при високотемпературному режимі розкладає полімерні відходи на молекулярному рівні з утворенням енергетичного синтез газу великою калорійністю. Вироблений газ можна переробляти в когенераційних установках або парових котлах в тепло і електроенергію. Великою перевагою є те, що в процесі переробки вказаних хвостів майже не залишається відходів переробки, а сам процес газифікації є екологічно безпечним, без шкоди для довкілля. ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС буде складатися з декількох дільниць. Таких як сортування, просушування, пресування сировини, газогенерації і когенерації.
З 1 т. підготовлених побутових відходів, змішаних з біомасою виробляється 1 МВт електроенергії та 4 МВт теплової енергії.
Наш енергетичний комплекс може повність вирішити проблеми з відходами на територій громади, де буде побудований, дасть можливість отримувати екологічні теплоносії, альтернативну енергію, позбутися муніципальних відходів, вирішити проблему з перевантаженими і небезпечними полігонами, створити нові робочі місця та наповнити бюджет громади за рахунок циркулярної моделі роботи.

Конкуренты

Прямих конкурентів в галузі енергетичної утилізації побутових відходів немає. Навіть, якщо за останні 10 років почали працювати лінії сортування відходів, то залишки від сортування продовжують бути незатребуваними відходами, які попадають на полігони.

Преимущества или дифференциаторы

Принципово новим у нашому проекті є те, що використовується екологічна, безвідходна технологія газифікації відходів. Ми володіємо патентом на застосування Енергетичної газогенераторної установки для утилізації тпв. В Україні немає підприємств, які б використовували подібну технологію для енергетичної утилізації відходів. А тим більше комплексна обробка відходів не застосовується взагалі ніде в світі.
Крім того, наша технологія дає можливість виробляти балансуючі енергетичні потужності, що важливо для забезпечення енергетичної рівноваги та стабільної роботи енергетичної системи України.
Щодо виробництва альтернативних енергоносіїв, за підтримки держави розвивається сонячна енергетика, та її частка дуже мала, становить до 10% від загального виробництва. Існує ще кілька підприємств іншого типу, які на полігонах з відходами добувають біогаз і перетворять його в електричну енергію.

Финансы

Витрати на впровадження енергетичного комплексу потужність 11 мВт в годину електроенергії:
1. Витрати на устаткування енергетичного комплексу (газогенераторна та когенераційні установки, газгольдери, градирня, теплоенергоакумулятори, сортувальні лінії, лінії пресування, підсушування і складування хвостів і біомаси та ін.) складуть близько 601 026 000 грн;
2. Витрати на капітальне будівництво (облаштування території вирівнювання та заливка бетонної площадки, будівництво ангарів для сортувальної і сушильної дільниці, складів для зберігання, встановлення фундаменту для обладнання)– 66 594 000 грн.
3. Інші витрати (проектна документація, дозволи та ліцензії, вартість підведення води та підключення до електромережі та мережі водопостачання, вартість оренди земельної ділянки під комплекс, податки, зарплата персоналу, комунальні платежі та інші) – 53 500 000 грн.
Загалом вартість будівництва та запуску енергетичного комплексу складе 721 120 000 грн. або близько 21 300 000 євро.
Для розрахунку основних економічних і фінансових параметрів промислового використання енергетичного комплексу використаємо розрахункові дані доходу, який ми отримаємо за рік:
1. Продаж вторсировини, отриманої від сортування принесе доходу приблизно 5 000 000 грн. , крім того ПДВ 1 000 000 грн. за рік.
2. Дохід від продажу електроенергії визначається від ціни на аукціонних торгах. Візьмемо середній тариф з торгів на платформі «Прозоро» за 2020 р.- 2,60 грн. за кВт без ПДВ. Дохід від продажу електроенергії за мінусом власного споживання складе 249 600 000 гривень, без ПДВ.
3. Дохід від продажу теплової енергії: третя частина виробленої теплової енергії буде використана в технологічному процесі для осушування хвостів вторсировини та біомаси, ще близько такої ж кількості буде охолоджено на градирні в теплу пору року, коли зменшується збут тепла. Решту теплової енергії буде реалізовано за 140 400 000 гривень в рік, без ПДВ.
Всього в рік отримаємо 395 000 000 грн. доходу.
Водночас, витрати на функціонування енергетичного комплексу за рік складуть 105 850 000 грн. Сюди врахуємо собівартість закупки біомаси, екологічний збір, річна вартість дозволів і ліцензій, утримання автопарку спецтехніки, профілактичні роботи на технологічній лінії і обладнанні, вартість оренди земельної ділянки, на якій розміщений комплекс, транспортні витрати на доставку сміття та біомаси, податки та обов’язкові збори підприємства, зарплата персоналу та інші операційні витрати.
Всього витрати за рік 105 850 000 грн.
Отже, при доході 395 000 000 гривень за рік за мінусом податків, витрат, купівлі біомаси, зарплати отримуємо 289 150 000 гривень прибутку або близько 8 550 000 євро.
Ці розрахунки здійснювались, виходячи від об’єму відходів міста з кількістю населення 65 000 осіб. Альтернативна електрична і теплова енергія будуть затребувані завжди, то і робота комплексу розрахована на повне використання всіх відходів міста від самого запуску, наступні роки теж є можливість розширення під об’єми логістично доцільних територій сусідніх громад. А ще, технологія газифікації має великий потенціал і може розвиватися в напрямку утилізації медичних та небезпечних відходів, біля такого заводу можна поставити теплиці й вирощувати городину для потреб громади, надавати послуги осушування.

Бизнес-модель

Ми використовуємо вертикально інтегровану бізнес-модель. Така модель дозволяє отримати максимальну прибутковість, зберігає стабільність отримання прибутку згодом і забезпечує мінімальну залежність від якості й термінів роботи підрядників. Для введення в дію комплексу більшу частину обладнання ми будемо виготовити на своїх виробничих потужностях, крім того, ми самі будемо здійснювати монтаж, запуск, пуско-налагоджувальні роботи та подальший контроль роботи комплексу. Ми відповідаємо за всі стадії процесу виробництва, починаючи від забору муніципальних відходів, їх підготовку та виробництво енергоносіїв.
Нашою метою є не тільки фінансовий результат, але й стале генерування цінності — покращення світу через нашу ефективну технологію.
Ми використовуємо Прямий канал продаж, що передбачає пряме спілкування з клієнтом, наприклад, особисті зустрічі, спілкування у торговому залі. З пасивних каналів продажу запускаємо рекламу, розміщуємо оголошення з торговою пропозицією.
Наш проект має соціальне спрямування, тому ми працюємо над тим, щоб проінформувати громади та місцеву владу про наш проект. На даний час працює сайт нашої фірми, сторінка у фейсбук, канал в ютубі, де ми розповідатимемо про реалізацію проекту. Також ми плануємо вести сторінку в соціальних мережах: тереграм, лінкен. Ми часто беремо участь та виступаємо з доповідями про нашу розробку у форувах та на виставках екологічно-енергетичного спрямування в Україні

Для оцінки ефективності нашого інноваційного проекту будемо використовувати такі основні показники:
Показник прибутковості це відношенням суми прибутку або збитків до суми інвестицій.;
Показник ризику;
Показник окупності показує період, за який інвестор поверне назад свої вкладені гроші (капітал). Термін окупності для нашого проекту складе 24 місяці.
Ми плануємо залучити нових інвесторів та місцеву владу для співпраці на умовах приватно-державного партнерства.

Целевое назначение инвестиций

Побудова комплексу, що може обслуговувати цілу територіальну громаду потребує великих інвестицій. Витрати коштів будуть спрямовані на побудову чи придбання наступних об’єктів комплексу:
Площадка для проїзду спецавтотранспорту та контрольно-пропускний пункт; дезінфекційні бар’єри; вагові платформи; складські приміщення для зберігання вторсировини, біомаси, хвостів; сортувальна дільниця, що включає лінію пресування, дві сортувальні лінії ТПВ, сумарною потужністю 100 000 т. в рік; шредер- подрібнювач для великогабаритного сміття; дільниця дроблення органічних відходів; лінія підсушування складання хвостів (відходи після сортування); лінія підсушування, брикетування і складування біомаси; дільниця грануляції біомаси; енергетична газогенераторна установка потужністю 11 МВт/год. електроенергії; дільниця тюкування, що включає автоматичний прес та транспортер; газгольдери для накопичення енергетичного газу; теплоенергоакумулятор для накопичення теплоносія; градирня для охолодження теплоносія; комплекс когенераційних або паровий котел і парова турбіна, очисні споруди, адміністративний корпус.

Предложение инвестору

Частку в компанії, яку ми зможемо запропонувати інвестору ми озвучимо при зустрічі або в процесі переговорів.

Команда или Руководство

Риски

На реалізацію проекту можуть вплинути зміни в політичній сфері, чинному законодавстві, умовах оподаткування, рівень інфляції, курсові коливання, ріст цін на матеріали обладнання та комплектуючі. Є ризики зриву термінів зведення об'єкта через затримку фінансування, ризик зниження прибутковості, пов’язаний з розміром процентів по залучених кредитних коштах.
Щоб мінімізувати ризики при реалізації нашого проекту необхідно здійснювати постійний моніторинг інформації про мінливі умови та виробляти відповідне коригування вхідних і вихідних даних, графіків робіт, умов взаємин між учасниками проекту. Так, наприклад зараз в Україні не до кінця врегульоване законодавство про утилізацію відходів та плата за це. Тому, відповідно, нема зацікавленості у людей цією галуззю. Коли будуть прийняті ці закони ми можемо розраховувати на більшу актуальність нашого енергетичного комплексу та отримати додатковий дохід у вигляді плати за утилізацію відходів. Ще один з ризиків це складність отримання кредитів у банку без майнової застави. Вирішення цього ризику- це поетапне будівництво комплексу- закінчені об’єкти комплексу будуть служити запорукою фінансування.

Прохождение Инкубационных/Акселерационных программ

Поки що ми не проходи жодних програм, але уже подали заявку на участь акселераційній програмі від Startup.Network.

Победы в Конкурсах и другие награды

Ще не було перемог

Изобретение/Патент

№132288 патент на корисну модель

Видео о продукте

5,00
1
2
3
4
5
1 оценка
Авторизация/Регистрация
arrow_back
RU
more_horiz
close
visibility1178
star2
Добавить в избранное
Удалить из избранных
share
close
thumb_up0
Нравится
Не нравится
Идея
Текущее состояние
Рынок
Проблема или Возможность
Решение (Продукт или Услуга)
Конкуренты
Преимущества или дифференциаторы
Финансы
Инвестировано в прошлых раундах, $
Бизнес-модель
Целевое назначение инвестиций
Предложение инвестору
Команда или Руководство
Менторы-советчики
Лид-инвестор
Риски
Прохождение Инкубационных/Акселерационных программ
Победы в Конкурсах и другие награды
Изобретение/Патент
Видео о продукте
Презентация