1181
!

Мікро-гідроелектростанція

Украина
Отрасль: Энергетика
Стадия проекта: Есть идея или наработки

Дата последнего изменения: 29.05.2017
На страницу владельца
1
equalizer из 2000
help
Рассчитывается по оценкам и заполненности проекта (подробнее о рейтингах)
Моя оценка
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Средняя оценка:
 

Идея


Компанія буде виробляти електроенергію на міні-ГЕС в Рівненській області, де головним покупцем буде ДП «Енергоринок», котрий зобов’язаний викупляти усю електроенергію, вироблену на альтернативних джерелах енергії.

Текущее состояние

На даний проект уже одержано дозвіл від сільської ради на здійснення будівельно-монтажних робіт.

Рынок

Світовий ринок альтернативної енергії активно розвивається упродовж багатьох останніх років, а світова фінансово-економічна криза та теперішні кризові явища у світовій економіці тільки пришвидшують розвиток. До прикладу Німеччина(де вкладаються значні інвестиції в цю сферу) до 2050 року планує 80% своїх енергопотреб задовольняти за рахунок альтернативної енергії.
Що стосується українського ринку, то він після введення в 2009 році «зеленого тарифу», що дозволяє продавати вироблену енергію на альтернативних джерелах значно дороще, динамічно розвивається. Тільки за 2011 рік в цю сферу було інвестовано понад 40 млрд. гривень як іноземних (в більшості) так і національних компаній.
З найбільших українських енергетичних компаній, що активно розвиває свої альтернативні виробничі потужності є АТ «ДТЕК», котра в основному сконцентрована на будівництві вітроелектростанцій.
Держенергоефективності прогнозує, що у 2012-му потужності вітряних і сонячних електростанцій збільшаться на 600 МВт. Це не рахуючи малих ГЕС і біопаливних проектів. Так ДТЕК планує до кінця 2012 року встановити 30 генераторів у Запорізькій області. Німецька компанія WKN оголосила про плани будівництва в Криму вітроелектростанцій потужністю 400 МВт, для чого має намір залучити 8 млрд.грн. АТ "Вітряні парки України" опрацьовують проект будівництва в Криму мережі з шести вітряних електростанцій загальною потужністю 1062,5 МВт. Крім того, холдинг планує розпочати встановлення вітрогенераторів на ще одному майданчику у Миколаївській області – Березанському.
Група компаній Ekotechnik Praha в 2012 році планує запустити 42-мегаватну СЕС в Київській області, та почати будівництво СЕС у Вінницькій області потужністю 54 МВт. Про плани побудувати в поточному році в Одеській області близько 10 сонячних станцій потужністю 25-30 МВт оголосила ізраїльська компанія SunElectra. [[http://economics.unian.net/ukr/detail/119625]]
Державне агентство з енергоефективності прогнозує, що до 2030 року частка альтернативної електроенергії в загальному балансі об’єднаної енергосистеми України повинна становити не менше 15%. При тому, що у 2011 році ОЕ України виробила понад 165 млрд.кВт/год електроенергії.
Станом на кінець 2011 року за словами тоді віце-прем’єра А.Клюєва, частка альтернативної енергії становила близько 6%.

Проблема или Возможность

Оскільки ДТЕК прогнозує, що до 2015 року Україна не зможе задовольняти дедалі більший попит на електроенергію за рахунок наявних потужностей (в основному застарілих ТЕС), розвиток альтернативної енергетики, та й взагалі енергетики постає досить серйозною проблемою для сталого розвитку економіки України.
Тож розвиток електроенергетики сьогодні виходить на головні ролі в плануванні економічного розвитку держави. Що стосується її альтернативного крила, то державою створені всі умови для розвитку саме альтернативної енергетики, оскільки високі закупні тарифи забезпечує «зелений тариф», постійний наявний ринок збуту теж забезпечений в особі ДП «Енергоринок», котрий кожного місяця виплачує кошти за куплену в суб’єктів господарювання електроенергію.

Решение (Продукт или Услуга)

Тож для вирішення проблеми пов’язаної із поступовим скороченням виробництва на традиційних джерелах (ТЕС, ТЕЦ, АЕС через постійні поломки та потенційну екологічну небезпеку), потрібно будувати нові енергопотужності. А розвиток альтернативних джерел енергії з часом зможе вирішити проблему із забезпеченням достатньої кількості екологічно-чистої електроенергії як для внутрішніх потреб так і для забезпечення експортних можливостей.

Конкуренты

Найбільшими конкурентами на ринку мікроенергетики підприємства,подані нище станом на вересень 2012 року є ЗЕА «Новосвіт» (14 Міні-ГЕС) та ТОВ «Енергоінвест» (12 Міні-ГЕС). Інші конкуренти не є настільки великими (не більше 5 станцій).
Та незважаючи на це, не можна виокремити одного конкурента, адже в процесі розвитку підприємства нашими конкурентами будуть усі підприємства-виробники електроенергії на цьому ринку. А основна конкурентна боротьба точитиметься за вже збудовані колись греблі (за даними «Укргідропроект» станом на 1950 рік в Україні було 956 гребль для Міні-ГЕС), адже будувати з «нуля» греблю дещо дороще, аніж відремонтувати вже колись використовувану.
З іноземних компаній на ринок малої гідроенергетики пробують проникнути китайські компанії, але їхні спроби малоуспішні.

Преимущества или дифференциаторы

Головноми перевагами даного бізнесу проявляються у незначних ринкових ризиках, адже ринок збуту із високою закупівельною ціною нам забезпечено, простота входу на ринок та функціонування там, відсутність будь-яких маркетингових витрат чи витрат із поліпшенням якості продукції.
Все виробництво повністю автоматизоване, що виключає можливий негативний людський чинник у діяльності підприємства. Обладнання розраховане на мінімум 20 років функціонування із проведенням планових обстежень його кожні два роки.

Финансы

400 тис.грн. інвестицій потрібні для повної реалізації проекту загальною вартістю 520 тис.грн.
120 тис.грн. внесок ініціатора (крім уже раніше понесених витрат).

Дохід становитиме 336 тис.грн. протягом усіх 5-ти років.

Чистий прибуток 2013 та 2014 рр. становитиме 250 тис.грн.
Чистий прибуток 2015, 16, 17 рр. 217тис.грн. (тому, що Згідно ЗУ «Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії», коефіцієнт "зеленого" тарифу електроенергії, виробленої об'єктами електроенергетики, введеними в експлуатацію (або суттєво модернізованими) після 2014 року, зменшується на 10%.)


Предложение инвестору

Для співпраці пропоную 2 варіанти:
1)партнерський, інвестор стає співвласником підприємства і матиме 50% прав на управління підприємством та 65% частки на отримання чистого прибутку від діяльності підприємства.
2)інвесторський, за яким інвестор інвестує в даний проект кошти (від 300 до 400 тис.грн.) на 3 роки та отримуватиме 30% річних від інвестованої суми інвестицій. Термін може змінюватися від рішення інвестора. Термін окупності інвестиції 400 тис.грн. складає 2,25 роки.
Також можливі окремі інвестиції у проект різних інвесторів. Відповідно проект розпочнеться реалізовуватися після досягнення потрібної суми у 400 тис.грн.
Візьмуться до уваги також кожні зауваження та побажання, щодо проекту інвесторів та зацікавлених осіб, адже ― ми відкриті для пропозицій.
Також на вимогу надішлю усім зацікавленим бізнес-план проекту та стратегію розвитку підприємства на 5 років.

З повагою,
Ігор

Команда или Руководство

Риски

Усі ризики поділені на три групи: виробничі, ринкові та природні.
Виробничі ризики.
Виробничі ризики виникають в результаті непланової виробничої діяльності станції МГЕС, це: поломка обладнання, руйнація греблі внаслідок внутрішніх і зовнішніх впливів, розрив лінії електропередач (ЛЕП).
Поломка обладнання може виникнути внаслідок:
-заводського дефекту
-зовнішнього впливу
Поломка обладнання через заводський дефект може виникнути в кожного виробника в незалежності від досвіду діяльності, але частота виникнення дефектів майже завжди на пряму залежить від досвіду діяльності того чи іншого підприємства.
Такі поломки можуть призводити, як до зупинки виробництва, так і до зменшення продуктивності, залежно від величини дефектної поломки. Фірми-виробники беруть на себе гарантійне обслуговування свого обладнання і в разі поломки беруть на себе витрати пов’язані із ремонтом обладнання, а страхова компанія відшкодує втрати МГЕС від простоювання на час ремонту.
Зовнішній негативний вплив проявляється у протиправних зумисних чи не зумисних діях третіх осіб.
Протиправні дії третіх осіб – пошкодження, знищення та викрадення застрахованого майна в результаті крадіжки зі зламом, грабежу, розбою, актів вандалізму та навмисного пошкодження або знищення майна третіми особами – це є виробничі ризики зовнішнього впливу, котрі будуть страхуватися страховою компанією.
Хоча виникнення такої ризикової події малоймовірне, оскільки предмети, котрі ймовірно можуть викрасти, матимуть малу ліквідність на будь-якому чорному ринку, через малу сферу їх використання та через вузьку спеціалізацію (можливість використання в інших сферах) нашого обладнання.
Ринкові ризики.
Ринкові ризики, що можуть впливати на діяльність підприємства, залежать від кон’юктури ринку, національного чи світового. Ці ризики можуть проявлятися через:
А) падіння цін на електроенергію
1)Падіння ціни на електроенергію може відбутися внаслідок двох причин: через винайдення нового принципу роботи атомних станцій, що відрізнялося б від сьогоднішніх збільшеною безпекою роботи, оскільки після сумнозвісної аварії на атомній станції Фукусіма-1,багато країн світу почали взагалі відмовлятися від атому – Німеччина, Австрія,Литва, Італія та інші країни.
Такий ризик не може в короткостроковому і середньостроковому періодах якось впливати на напрями розвитку альтернативної енергетики в Україні і світі. Оскільки на дослідження і впровадження таких технологій потрібно багато часу і коштів, адже альтернативна енергетика одна з найдешевших по собівартості вироблення енергії після атомної.
2)Інший варіант розвитку негативного впливу на нашу діяльність – це виявлення,що попередні дослідження по вивченню світових запасів палива є недостовірними і їх виправлення в сторону суттєвого збільшення потенційних паливних ресурсів.
Така подія може призвести до падіння цін на всі викопні ресурси, яких виявили більше в порівнянні із попередніми дослідженнями. Якщо ціни на них впадуть, впаде і ціна на електроенергію, що призведе до зменшення доходів енергетичних підприємств. Цей ризик не може бути ключовим при розрахунку впливів зовнішніх факторів на діяльність нашого підприємства. Адже станом на сьогодні немає ніяких передумов для перегляду розмірів світових запасів палива в бік суттєвого збільшення, що могло б вплинути на закупні ціни електроенергії.
Навіть якщо виявлять збільшення теперішніх запасів викопних енергоносіїв, цей факт не повинен негативно вплинути на енергетичну галузь, оскільки актуальна проблема забруднення атмосфери та глобального потепління через шкідливі викиди викопних енергоносіїв.
Б) Винаходження нового, дешевшого способу виробництва енергії.
Суть цього фактору ризику полягає в тому, що відповідними організаціями чи науковими інститутами буде винайдений новий і дешевший спосіб виробництва сонячних модулів, вітрогенераторів та ін. Що призведе до здешевлення введення в експлуатацію нових станцій альтернативної енергетики, а відповідно і зменшення закупних цін на таку електроенергію.
По-перше цей фактор безпосередньо на діяльність нашої станції з негативної сторони не призведе, оскільки до 2030 р. діятиме «зелений тариф», який розраховується, як добуток коефіцієнта (0.8) «зеленої енергії» для гідроелектростанцій до ціни на електроенергію для споживачів другого класу електроенергії. А закупні ціни на електроенергію лише зростають, а на їх спад немає об’єктивних економічних причин, оскільки світова економіка зростала і у фінансово-економічну кризу, цей ризик дуже малоймовірний. До цього слід додати, що населення Землі збільшується шаленими темпами (на поч. 2012 р. чисельність землян перевищила 7 млрд. чол.), що неодмінно призведе до збільшення енергоспоживання.
По-друге, нові рішення можуть придумати і для гідроенергетики. А сьгоднішня дороговизна обладнання проявляється тому, що нема стандартизованих під певний напір турбін і іх серійного виробництва. Як тільки вчені цю проблему вирішать, вартість введдення в експлуатацію нових станцій буде ще нижчою.

Природні ризики.
Природні ризики – це події природного характеру, котрі м ожуть негативно вплинути чи впливати протягом певного періоду на діяльність МГЕС.
Ці ризики за своєю важливістю стають ключовими у розрахунку окупності МГЕС, оскільки вони можуть нанести найбільші втрати, хоча ймовірність їх настання незначна.
Природні ризики можні поділити за критерієм ймовірності їх настання:
1. Повені, грозові дощі.
2. Буревії (смерчі).
3. Пожежі.

1.Повінь – це природне лихо зумовлене суттєвим збільшенням об’єму води у водоймі протягом короткого терміну.
До повеней можуть призвести надмірні дощі, в районі розташування МГЕС, чи в районах вище за течією.
Також повінь може викликати злив води із водосховища, розташованого вище за течією (в нашому випадку, такий ризик неможливий, оскільки виище за течією немає водосховищ).
В разі повені шлюзи греблі можуть спускати значну частину води, таким чином нівелюючи можливий негативний вплив повені на діяльність МГЕС. Такі події не повинні призвести до якихось втрат виробництва електроенергії на мікро-гідроелектростанції.
Оскільки великі повені виникають раз на десять, а то і більше років, все ж я вважаю цей ризик найбільш вірогідним. Та через наявні інструменти впливу на можливі критичні ситуації, спричинені великою водою, цей ризик є контрольованим у разі його виникнення.

2. Буревій – це раптове чи поступове збільшення швидкості руху повітряних потоків, котрі можуть мати руйнівну силу.
Зважаючи на рівнинний характер району розташування МГЕС, виникнення руйнівних буревіїв (смерчів) є вірогідним, але ця вірогідність невисока через залісненість тариторії в районі МГЕС.
До тогож станція МГЕС матиме захисний металевий паркан із дахом, сам комплекс гідротурбіни (сюди входить турбіна, генератор та інші доповнювальні елементи) матиме 1 метр висоти. Тож в разі виникнення цієї ситуації, єдину шкоду, що зможе завдати буревій це повністю зруйнувати захисний паркан. В найгіршій ситуації можуть виникнути деякі пошкодження і самого комплексу гідротурбіни. Але вони повинні бути незначні, оскільки все обладнання буде міцно прикріплене до залізобетонної основи,котра напполовину ховатиме гідротурбіну у своїх межах

3.Пожежі – є найменш вірогідним природним ризиком з 2-х причин:
По-перше там небуде чому горіти, адже все цінне обладнання металеве
По-друге в цьому регіоні вони виникають дуже рідко, адже сама структура поліських лісів є вологою, отже ймовірність виникнення пожеш в ццьому регіоні є найменш вірогідною із природних ризиків, котрі можуть мати негативний вплив на діяльність МГЕС.
Та всеж пожежі можуть виникнути через грози (вдаряння бликавки в дерево та поширення вогню) та через загоряння сухої дрібної деревини у випадку посухи.
Пожежа у разі грози є більш ймовірною, оскільки проливні длщі не рідкість у цьому регіоні, але ймовірність загоряння значною території у рразі настання цієї події є неможливою через значну вологість тамтешніх територій. Тому більш ймовірний ризик пожежі у разі прямого потрапляння блискавки в ті елементи станції котрі можуть розпочати горіти ― будиночок охоронця. Та охоронець у разі настання такої ситуації повинен її вирішити з допомогою засобів гасіння пожежі, котрі обов’язково будуть у нього в наявності.
Другий тип виникнення природної пожежі – це загоряння дрібної деривини природним шляхом у разі значної посухи. У разі настання такої ситуації, підручними засобами гасіння не впоратися, але в нас є дві переваги у разі її настання:
• Зона МГЕС очищена від деривини в радіусі 40-ти метрів від лісу
• Легкість гасіння такої пожежі підрозділами МНС України, адже такі пожежі ліквідують як правило авіаційною технікою (пожежними автомобілями тільки на межі горіння лісу), котра зможе поповнювати свої запаси води прямо з нашого водосховища.

Також обладнання може зазнати впливу зовнішніх чинників:
Вибух – пошкодження чи знищення застрахованого майна в результаті раптового та стрімкого виділення великої кількості енергії від розширення газів чи парів;
Пошкодження водою чи іншими рідинами внаслідок аварії водопровідних, каналізаційних, опалювальних систем і систем пожежегасіння; проникнення води чи інших рідин із сусідніх приміщень;
Інші стихійні лиха, а саме: просідання ґрунту, затоплення ґрунтовими водами, землетрус;
Падіння пілотованих повітряних суден і апаратів їх частин або вантажу».
(витяг із страхового договору)
Оскільки своє обладнання підприємство буде страхувати у страховій компанії, то всі витрати пов’язані із зупинкою виробництва через будь-які зовнішні впливи, бере на себе страховик.
5,00
1
2
3
4
5
1 оценка
Авторизация/Регистрация
arrow_back
RU
more_horiz
close
visibility3799
star0
Добавить в избранное
Удалить из избранных
share
close
thumb_up0
Нравится
Не нравится
Идея
Текущее состояние
Рынок
Проблема или Возможность
Решение (Продукт или Услуга)
Конкуренты
Преимущества или дифференциаторы
Финансы
Инвестировано в прошлых раундах, $
Бизнес-модель
Целевое назначение инвестиций
Предложение инвестору
Команда или Руководство
Менторы-советчики
Лид-инвестор
Риски
Прохождение Инкубационных/Акселерационных программ
Победы в Конкурсах и другие награды
Изобретение/Патент
Видео о продукте
Презентация